Gránátalma patikamúzeum

A tavalyi év hagyományait folyatva, harmadéves angol szakosaink János Antal “James” tanár úr vezetésével ismét elindították az O(u)radea: an informal tourist guide / Nagyvárad - informális idegenvezetés projektet. A rendhagyó angol és magyar nyelvű városismertető cikkek hallgatóink személyes véleményét, élményeit, kötődéseit tükrözik egy-egy ikonikus váradi helyszínhez. A városismertető cikkeket hamarosan kötet formájában is kézbe vehetik az érdeklődők.

A cikkeket a mai naptól kezdődően napi rendszerességgel publikáljuk, az angol és magyar verziót weboldalunkon olvashatóvá tesszük.

A projektben partnerünk volt a PKE Művészeti Tanszéke, köszönjük Petrus Tamás és Orosz Tamás másodéves grafika szakos hallgatóknak a képeket, Lőrinczi Ineznek pedig a tördelést.

Gránátalma patikamúzeum

Mindazok, akik a nagyváradi pezsgő éjszakai élet mellett egy kis kultúrát is magukba szívnának, látogassák meg a város patikamúzeumát, a Gránátalmát. Az intézmény a Fő Utca (CaleaRepublicii) 33. szám alatt található.

A múzeum berendezett helyiségeiben megtekinthetőek a nagyváradi gyógyszerészettörténet relikviái: különböző régi patikustégelyek, különleges gyógyszerészkellékek és tárolóedények. Az egykor kórháznak, majd gyógyszertárnak otthont adó épület a helyi irgalmasrend épülete volt, így az állandó kiállításnak egyházi vonatkozása is van (az irgalmasokrendje, teljes nevénBetegápoló Irgalmasrendlaikusférfiszerzetesrend, a legjelentősebbkatolikusférfi betegápoló rend). A patikamúzeum egyházi, városi és civil összefogás eredménye, mely előbb magángyűjteményként létezett, 2019 májusától viszont múzeumként funkcionál.

A bútorzat az eredeti patika egykori berendezése, amit gondosan restauráltak. De nemcsak az antik bútordarabok tanúskodnak a régmúltról, hanem a csodálatos mennyezeti freskó is, amit szintén sikerrel mentetek meg az enyészettől. A több mint 1500 kiállított műtárgy a hatalmas, szinte plafonig érő patikusszekrények polcain sorakoznak. Mivel egy ténylegesen gyógyszertárként szolgáló épületrészről van szó, a helyiségek (mindössze kettő) nem túl tágasak, úgyhogy nem is lehet eltévedni. Ideális abban az esetben, ha nincs sok időnk egy nagyobb múzeum meglátogatására. A kiállított tárgyak mellett természetesen rövid szöveges ismertetők is vannak azért, hogy a manapság már nem használt eszközöket megismertessék a látogatókkal.

A közel 250 éven átívelő kiállítás bemutatja, hogy miképpen folyt anno a gyógyászat, a digitális korszak előtt, amikor még a mérlegek mutatták meg az alapanyagok és összetevők arányát és nem vonalkódos recepteket szkenneltek be egy-egy számítógépbe.

Számomra a patikamúzeumhoz hasonló kis fészkek mindig is csalogatóbbak voltak a nagy kiállításoknál. Egyrészt általában a helyi történelem és kultúra egy kisebb szeletét mutatják be, másrészt jómagam célzottan keresem a hasonló „otthonosabb” múzeumokat. Tapasztalataim szerint ezekben sokszor sokkal izgalmasabb dolgokat fedezhetünk fel, mint a rengeteg hatalmas tárlatban. Nagyon érdekes volt látni azt, hogy 100 vagy akár 50 évvel ezelőtt mennyire más volt nem csak gyógyászat, de gyógyszertárak működése.

Írta: Biriki Antal

Képek: Orosz Tamás, Petrus Tamás

patmuz 2 of 7 patmuz 3 of 7

forrás: en.partium.ro