Gomba-kilátó

A nagyváradi Gomba-kilátó a város egyik legfontosabb látványossága, mivel a hegyről lenézve az egész település a lábaink előtt hever. Éjszaka, a város fényei csodálatos látványt nyújtanak, nappal pedig nyugodtan be lehet ugrani a Gomba étterembe egy sörre, egy ebédre vagy éppenséggel mindkettőre.

Mindamellett, hogy manapság egy egészen nagyszerű étterem vár rád a hegytetőn, régen teljesen másképp festett a helyzet.Egy kápolna állt a vendéglő helyén, amelyet több mint 180 éve, 1839−1840 között épített Barthel György. A Szent László-kultusz évei után, pontosabban 1955-ben, lebontották a kápolnát és környező épületeit, és mulatóhely lett belőle. Sokan nem békültek ki ezzel a változással, és fájt a lelkük, mert egy emblematikus helyet, amely egy méltó építményt érdemelt volna, elvesztettek. Emiatt egyesek több éven keresztül meg sem közelítették a dombtetőt. Nagyon sokan nem tudnak a hegytető történelméről, illetve a közbeszédben is nagyon ritkán jön elő a históriája e jelképes helynek. A kilátó és az étterem pontosan a Bunyitai ligettől északkeletre helyezkedik el. Személy szerint nem rendelkezem járművel, és amikor legelőször voltam ott, kicsit alábecsültem a hegy aljától a tetejéig vezető út hosszát, ami körülbelül 700-800 méter felfelé. Ettől függetlenül megéri venni a fáradtságot, mert nem minden nap lát ilyet élőben az ember. Példának okáért én is újra és újra képes vagyok megtenni ugyanazt az utat. Az étteremben egészen különleges menüt lehet találni, pizzáktól elkezdve salátákig, koktéloktól likőrökig, és ez csak a kezdet.

Ha szeretsz túrázni, vagy csak éppenséggel kíváncsi vagy a legjobb kilátásra Nagyváradon, akkor ez a hely neked való. Körbe lehet barangolni a hegyoldalt, lehet pihenni egyet a fűben, fényképeket készíteni a kilátásról barátokkal, családtagokkal vagy a szeretteiddel, miközben egy olyan étteremben van esélyed falatozni, ahol a külső fedett „terasznál” a dohányzás is engedélyezve van, így senki sem érzi magát kirekesztve.

Írta: Nemes Roland

Képek: Orosz Tamás, Petrus Tamás

 

gomba 2 gomba 3 gomba 4 gomba 5 gomba 6 gomba 7 gomba 8 gomba 9 gomba 10 gomba 11 gomba 12 gomba 13 gomba 14

forrás: en.partium.ro